Sören Brunes

För snille och geni, för en oavbruten närvaro inom svensk teater under närmare 50 år, med ett arbete som präglats av absolut största betydelse för modern scenkonst, tilldelas Sören Brunes postumt Stiftelsen MEDEAs scenografpris 2016.

Read More
2016Louise StigellScenograf
Marie Göranzon

Med över 40 rolltolkningar på Dramatens scener spelar Marie Göranzon i en klass för sig. Med sina oförglömliga insatser under ett långt yrkesliv har hon gjort och gör fortsatt skillnad för en stor publik och för svenskt teaterliv. Det är Stiftelsen MEDEA scenkonstpris stora privilegium att ödmjukt tilldela MEDEA Hederspris 2016 scenkonstens och teaterns drottning – Marie Göranzon.

Read More
2016Louise StigellHederspris
Agneta Ehrensvärd

Unga dramatiker, regissörer och skådespelare har fått ta plats under Agneta Ehrensvärds tolv år som konstnärlig ledare för Unga Dramaten. Barnpublik och kritik har imponerats av denna nationalscenens spjutspets.

Read More
2016Louise StigellSpecial
Äldreomsorgen i Övre Kågedalen

En sant absurd blandning av vandringsteater och platsspecifik installation blir till en energisk, svart samtidsspegel av kollektivet Ramaj (Nils Poletti, Lena Lindgren, Markus Granqvist).  Alla parodieras i denna äckelteater; en djärv, egensinnig och provokativ iscensättning som inte lämnar någon oberörd.

Read More
2016Louise StigellUppsättning
Erik Holmström

Sociologen Roland Paulsens fältstudie Vi bara lyder gjordes av Erik Holmström till grotesk och infallsrik bunraku på Malmö Dockteater. Arbetsförmedlingens chefer och handläggare fick liv som pappdockor i en karikerad, gråfärgad samhällsteater.

Read More
2016Louise Stigellregi
Sandra Huldt

Sandra Huldts självgenererade energi pulserar i People Respect Me Now i Turteaterns/Lumors uppsättning.  En särdeles stor nyansrikedom i spelet och tydlig närvaro ger också medspelarna en tydlig punkt att förhålla sig till.

Read More
Malin Berg

Malin Berg, Örebro Länsteater, aktuell 2015 med Befrielsefronten, besjälar ett konstnärskap som söker djup och smärta och hittar mening och tyngd. Genomskinlig och urbergsstark är hon både genuin folklighet och psykologisk spetskompetens.

Read More
Göran Martling

Med självspelande piano, mekanisk harpa och orgel får Göran Martling Schuberts musik att gå i elegant barndom, kongenialt med regin av Aischylos Den fjättrade Prometheus på Dramatens Elverket.

Read More
2016Louise StigellMusik
Jeanette Langert

Jeanette Langert har med kompromisslös fysisk skärpa och avgrundslodande tematik fullbordat sin trilogi över Strindbergs Fröken Julie, där verken Fröken och Julie3 följs av en utlämnande undersökning av mannen i Jean.

Read More
2016Louise StigellKoreograf
Kristian Hallberg

Kristian Hallberg sätter ord på blicken när vardagsrasism silas genom ett välvilligt medvetande i Variation. I Götgatan byter här och där plats, och i audiodramat Plint – en gympasalsshow  dansar plintarna för det inre ögat i ett laddat rum.

Read More
2016Louise StigellDramatiker
Linus Fellbom

Linus Fellbom sätter ljus på både text, scenrum och skådespelare. 2004 ljus satte han säsongens mest utsålda föreställningar i Stockholm; "Tristan och Isolde" på Operan, "Hamlet" på Stadsteatern, Rikard Wolff på Dramaten, "Tosca" på Folkoperan. 26 år gammal dubbades han till veteran med 80 produktioner bakom sig. Vad ska vi säga idag, ytterligare tio år och 120 föreställningar senare? Linus Fellbom besitter färdigheten att arbeta med något som egentligen är osynligt, som måste träffa någonting: ett golv, en skådespelare eller ett föremål på scenen. Och Linus träffar rätt!

Read More
2014Lars Rodvaldrljusdesign
Natalie Ringler

Med sin ständiga blick på platser utanför Sveriges gränser, tillför Natalie Ringler viktiga impulser till kulturlivet som inte är självklara. I Natalies arbeten framträder människans allmängiltighet och bryter ned illusionen om ”de, men inte vi”. Verksam på olika teatrar i Sverige, förknippas Natalie oftast med Galeasen, en teater som knappa resurser till trots genom åren stått för nya bekantskaper som Elfride Jelinek och Hertha Müller. Med sin uppsättning av Tadeusz Slobodzianeks”Vår klass”, som i rådande politiska nationalistiska vindar visat teaterns enorma förmåga att spegla och kommentera vår samtid på ett ytterst relevant sätt, befäster Natalie Ringler sin plats som regissör och gör skillnad.

Read More
2014Lars Rodvaldrregi
Robert Fux

Robert Fux är en monologernas mästare som definitivt etablerat sig genom sina rolltolkningar av Orlando och nu senast Herbert Tingsten på Stockholms Stadsteater. Det går inte att stå emot hans uppriktiga nyfikenhet och engagemang för både sin samtid och dess historia. Valet att spegla Tingstens moraliska dilemman är förståeligt; här lyfts viktiga frågor om demokrati, vänskap, svek, korruption och inte minst frågan om det personliga ansvaret för det gemensamma fram. Som publik tror man på hans uppsåt. En världsmedborgare som ytterst skickligt berikar det svenska scenkonstlivet och som ger fler dimensioner till begreppet mångfald.

Read More
Nina Zanjani

Under de senaste åren har Nina Zanjani framgångsrikt varvat uppdrag mellan scen och film, mellan Stockholm och Göteborg. Under de sju år som gått sedan Nina gick ut Teaterhögskolan i Stockholm har hon medverkat i en mängd uppsättningar på Dramaten, Göteborg Stadsteater och Stockholms Stadsteater, varvat med filminspelningar. Med föreställningen Klaras Resa på Göteborg Stadsteater hösten 2010 fick både publik och kritiker upp ögonen ordentligt för Nina. I Ninas pjäsval genom åren syns tydligt en dragning till starka kvinnor med frihetslängtan men också en övertygelse om att institutionsteatern kan vara riktigt radikal.

Read More
Marika Feinsilber

Marika Feinsilber skapar med enkla medel och högsta estetik den fördjupande uttolkning som ger ramarna för alla berättelser. Med självklarhet gör hon rumsliga landvinningar när hon med sitt stora kunnande om det traditionella hantverket välavvägt kombinerar och integrerar det som ny teknik erbjuder. Oavsett som scenograf eller kostymör, oavsett om teater, opera eller modern dans, hon är en elegant i sin genre.

Read More
2015Lars RodvaldrScenograf
Gertrud Larsson

Gertrud Larsson är vår tids uttolkare av vardagliga händelser. Hon besitter en alldeles särskild förmåga att handfast fånga skeenden orkestrerade av ett fåtal människor med makt, som påverkar väldigt många. Hennes skapande har en omisskännlig ton av naivitet kombinerat med fakta och nyktert betraktande – presenterat på ett oemotståndligt underhållande vis. Tragiska händelser återges med största komik på ett helt eget språk som bjuder in till lyssnande och skapar igenkänning. Gertrud Larssons texter spelas i hela landet, hela tiden! Foto: Elisabet Sverlander.

Read More
2015Lars RodvaldrDramatiker
Alexander Ekman

Bransch och publik har väntat på en Alexander Ekman! Med respekt för en traditionstyngd konstform som kräver disciplin, kontinuitet och yrkesskicklighet, tillför han vinklar och aspekter som förhöjer utan att skymma. Han skapar närvaro och hjälper dansen att ta nya, oväntade vägar. Han blandar och ger med stor lekfullhet och han visar att han menar allvar. Alexander Ekman är en förnyare av klassisk balett och det märks att han kan spelreglerna. Foto: Tobias Regell.

Read More
2015Lars RodvaldrFörnyare
Utvandrarna

Dramatens helaftonsföreställning Utvandrarna förenar på ett sagolikt vis klassisk teater med dans, rörelse och musik. Storslagna stiliserande grepp och en konsekvent textbehandling låter flera lager av berättelser mötas. I Aida Chehrehgoshas tillåtande scenografi växlar scenbilderna mellan stenåkrar, böljande hav och uttorkade sädesåkrar. Tillsammans med ensemblen manar Stina Ekblad och Rolf Lassgård fram starka bilder. Bättre än så här kan knappast Vilhelm Mobergs arv förvaltas. Med Mats Eks regi och koreografi skapas scenkonst-historia.

Read More
Bahar Pars

På sitt eget högst personliga vis breddar Bahar Pars tolkningsmöjligheterna av klassiska kvinnoroller och för dem in i nutid. Hon vet också varför hon befinner sig där hon gör, och hon gör det med en hållning som ingen kan värja sig emot. Nyårsklockan är hennes tydliga statement om förändring och ökat inflytande. Med precision och iskyla förmedlar Bahar Pars i På alla fyra en obehaglig, skarp bild av den sociala segregation som är vardag för många i dagens samhälle.

Read More
Leif Andrée

Leif Andrée, konsekvent provokatör, förflyttar sig sömlöst mellan genrer och medier. Karaktärerna han väljer att sätta tänderna i är alla kärnfulla och inte sällan obehagliga. Andrée gör alltid rollerna till sina och han får det att skava. Oavsett som Spiken, Porthos eller doktor Stockman förblir ingen oberörd av en sådan urkraft. Med små medel, modigt och utan att synbart tveka levererar han ett helyllesvin som får både publik och press att kapitulera.

Read More